Søren Sørensen (18) Ane Jensdatter (19)

Oversigt

Søren Sørensen:
Far: Intet vides
Mor: Intet vides

Født: Ca. 1738
Død: Intet vides

Ane Jensdatter:
Far: Intet vides
Mor: Intet vides

Født: Ca. 1751
Død: Intet vides

Gift: Intet vides

Børn: Ane 1779, Johanne 1781, Jens 1784, Maren 1787


Søren Sørensen og Ane Jensdatter er formodentlig begge fra Haurum. De levede i al fald der i en årrække, hvor de satte fire børn i verden. Der er ingen tvivl om, at de tilhørte samfundets allernederste lag. Af et notat i forbindelse med folketællingen i 1787 fremgår det, at børnene blev, i al fald delvis, forsørget af sognet.

Søren Sørensen og Ane Jensdatter

Søren Sørensen er, ifølge folketællingen i 1787, født i 1738. Det er dog ikke lykkedes at finde hans fødesogn, og dermed heller ikke hans forældre.

Ane Jensdatter er, igen på grundlag af samme kilde, født i 1751. Også her mangler et fødested og forældre.

Søren og Anes bryllup er det heller ikke lykkedes at finde. Grunden til, at de ikke har kundes findes, kan være, at kirkebogen for Haurum sogn i Viborg amt først starter i 1778. De kan derfor begge godt være født i Haurum, og også viet der inden 9. søndag efter Trinitatis 1778, som er det tidspunkt, hvor den første kirkebog for Haurum starter.

Men de bor i Haurum i en længere årrække, hvor de opbygger en børneflok. Den første er Anne eller Ane Sørensdatter, der blev født i Haurum i 1779. I sognets kirkebog er der følgende indførelse

1. 14. søndag efter Tree-Enighedsfest (5. september 1779) havde Søren Sørensen og Ane Jensdatter i Haurum en Datter i Kirken, som blev kaldet Anne, båret af degnens pige, Maren. Fadderne var: Moderens søster, Ellen Jensdatter, Niels Rytter og Niels Sørensen af Nørregaarden, og Christen Sørensen af Glargaarden. [Haurum kirkebog 1778-1813, opslag 9].

Den næste, Johanne, bliver døbt 8. søndag efter Trefoldighed (Trinitatis) 1781.

2. 8. søndag efter Trefoldighed (5. august 1781) havde Søren Sørensen og Ane Jensdatter i Haurum en datter i Kirken, kaldet Johanne, båret af faderens søster, Karen Sørensdatter. Fadderne var: Jens Hjulmand, Ivar Skrædder og præstens avlskarl og kokkepige. [Haurum kirkebog 1778-1813, opslag 12].

Herefter en søn, Jens, igen Haurum kirkebog:

3. Anden søndag i Fasten (7. marts 1784) havde Søren Sørensen og Ane Jensdatter i Haurum en Søn i Kirken, som var kaldet Jens, og blev båret af Malerens Bror, Kristian Brorsøns Pige, Ane, fra Frijsenborgs Maler Hus. Fadderne var: Madame Hiorts Pige, Birte, Niels Frausing, Frans Kristensens karl, Jens Pedersen, alle af Haurum. [Haurum kirkebog 1778-1813, opslag 18].

Dernæst en datter, Maren. Fra Haurum kirkebog:

4. Mariæ Bebudelses Dag (25. marts 1787) havde Søren Sørensen eller Tønnessøn og Ane Jensdatter i Haurum en datter i Kirken, kaldet Maren. Søren Væmmers Hustru i Skjød bar hende. Fadderne var: Moderens søster, Ellen Jensdatter fra Folby, Johan Jensen, Søren Pedersen og Niels Frausing af Haurum. [Haurum kirkebog 1778-1813, opslag 24].

Og vi kan her konstatere, at præsten ikke med sikkerhed har vidst, eller ikke har været interesseret i at vide, hvad barnets far hed.

I folketællingen i 1787 i Haurum (opslag 8) optræder Søren Sørensen ikke sammen med den øvrige familie. Familien ser ud som følger:

Ane Jensdatter, Husmoder, 36 år, gift 1. gang, Har en mand som tjener…,
Ane Sørensdatter, ægte barn, 8 år
Johanne Sørensdatter, ægte barn, 6 år
Jens Sørensen, ægte barn, 4 år
Maren Sørensdatter, ægte barn, 1 år

Der er en længere forklaring efter oplysningen om, at Ane har en mand, der tjener. Den er vanskelig at tyde, men der står formodentlig følgende:

Har en mand som tjener. Alle disse opfødes i nøgenhed og hunger, da samme kan ej tjene nok til så mange arme. Får af sognet så meget.

Men vi finder Søren på en gård i Haurum (opslag 5), hvor en Søren Pedersen er husbonde. Søren anføres at være tjenestekarl og 48 år gammel og gift 1. gang. Derudover er der følgende tilføjelse:

Har et fæstehus hvori hustruen og børnene skal blive anførte.

Familien har altså været meget fattig, så fattig at børnene, i al fald i nogen udstrækning, blev forsørget af sognet.

Det har ikke været muligt at følge Søren og Ane længere. Det vides således ikke hvor eller hvornår de døde. De ser ikke ud til at være døde i Haurum.