Differences

This shows you the differences between two versions of the page.

Link to this comparison view

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
alle:peterlangeland:422-423 [2021/09/28 12:13]
jlk
alle:peterlangeland:422-423 [2021/09/28 12:37] (current)
jlk [Anden information om familien]
Line 77: Line 77:
 [Blenstrup, 1646 - 1719 , opslag 20] [Blenstrup, 1646 - 1719 , opslag 20]
 </WRAP> </WRAP>
 +===== Konstrueret tidslinie =====
 +På grundlag af kirkebogens oplysninger er det muligt at opstille følgende tidsrækkefølge:
  
-<WRAP indent></WRAP>+**Knud** blev gift første gang omkring 1620-25 og fik en datter, der fik navnet Kirsten. Hun blev gift i 1651, og hvis hun var 25 år ved vielsen, må hun være født omkring 1626.
  
-<WRAP indent></WRAP>+**Knuds** første kone døde og **Knud** blev gift med **Karen Christensdatter**. **Knud** og **Karens** første barn var formodentlig en datter, der fik navnet Kirsten. Hun blev gift i 1756 og må være født midt i eller eventuelt sidst i 1630-erne. 
 + 
 +Herefter i 1640 datter **Anne**, der optræder i familietræet. Og sønnen Jens i 1644. Endelig sønnen Poul i 1647 og til sidst datteren Johanne i 1650. 
 +===== Anden information om familien ===== 
 +**Knuds** far hed Jens.  P V Christiansen anfører, at han havde en bror, Niels Jensen, der var herredsfoged i Hellum herred, og at denne bror boede i Horsens. Af kirkebogen refereret ovenfor vides at **Knud** også havde en søster, Inger Jensdatter. Eventuelt havde **Knud** også en bror der hed Mads Jensen, skønnet ud fra kirkebogen. 
 + 
 +Niels Jensen, der var herredsfoged i Hellum Herred, havde en søn, der blev præst. Denne søn tillagde sig navnet Blicher, og blev stamfar til en slægt af præster med dette navn, sluttende med Steen Steensen Blicher.  
 + 
 +Ifølge Ole Færch: Himmerlandske herredsfogeder by- og birkefogeder samt -skrivere, var Knud og Niels ikke brødre. P. V. Christiansens formodning om at der skulle være en forbindelse til Blicher fasmilien holder derfor ikke vand.  
 + 
 +Ole Færch baserer sig blandt andet på følgende sag fra Hellum herreds tingbog, under 6. juli 1630. (Oversættelsen foretaget af Ole Westermann, DIS Forum): 
 +<WRAP indent> 
 +Peder Jennsen i Bellum haffde med enn skrifftelig steffning\\  
 +udi rete steffnet hans Brøder Niels Jensen och Chresten Jennsen\\  
 +i Horsens for huis Arffuelodt och Anpart forne Peder\\  
 +Jensen for miener sig At Vere tillfalden epter\\  
 +sin Moder Kiersten Madsdr Som de kun haffr     \\  
 +vdi bræffuet hoß denom huilke Arffue och hand\\  
 +formiente forne Nielß Jensen och Christen Jensen pligtig\\  
 +ehr Och bør hanom Och Polege och for tillfridtz  stille\\  
 +(næste side)\\  
 +Eller och lade deres Moders Gandske boed..?\\  
 +och epterladendeß godhz komme till schiffte Och\\  
 +Rigtig Deeling och hanom sin Anpart der\\  
 +aff som hand ehr beretiget kandt bekome\\  
 +eller och derfor for bør At Lide tilltalle.\\  
 +Saa Møte forne Nielß Jensen och Chresten Jensen\\  
 +och berete forne Peder Jensen saa sandt ehr Ud\\  
 +giff Aff boæedt haffuer bekomet saa møget, och\\  
 +Miere endt hanom medt Rete kunde haffue\\  
 +tillfalden Miente hannem Ingen Vider arffue\\  
 +bør At haffue Med Minndre handt epter louen\\  
 +will Indtføre huiß handt haffr bekomet,\\  
 +den for nogen Leilighedt bleff same sag opsat\\  
 +till i dag 3 Wger\\  
 +</WRAP> 
 +Peder, Niels og Christen var altså brødre, men ikke **Knud**. 
 + 
 +**Knud** optræder også med en sag på herredstinget i begyndelsen af august 1630. Sagen er med eller mod Peder Gregersen fra Flamsted. 
 +  
 +(Tingbogen burde gennemgås for personer af interesse for slægtstræet) 
 + 
 + 
 +Et skifte noteret i Lindenborgs skifteprotokol giver yderligere informationer om familien. Skiftet er efter **Knuds** søn Poul, der var fæstebonde i Askildrup. Det fremgår af skiftet, at alle Pouls søstre med undtagelse af **Anne** var døde, hvorfor det var søstrenes børn, der arvede. Boet var meget fattigt, med en underbalance på over 100 rigsdaler.  En væsentlig del af underbalancen skyldtes at gården, som fæsteren var pligtig at holde i god stand, var meget forsømt.  
 +<WRAP indent>Anno 1713 dend 28 Februari efter fore gaaende Laulig til Liusning er holden skifte og deeling paa Baroniet Lindenborgs Sterfbo i Aschildrup efter af død Sahl: Poul Knudsøn _ hans efterladte enke Anne Jensdatter og dend Sahl: Mands Søster **Anne Knudsdatter** Sahl: Gregers Poulsøn i Flamsted, sampt hans afdøde 3de Søstre Johanne Knudsdatter, Kirsten Knudsdatter og anden Kirsten Knudsdatter deris efterlevende børn, som var Knud Pedersøn i Frær. Laurids Pedersøn i Volsted, Christen Pedersøn i Ellishøg, Knud Gundesøn i Fored(?) Aschildrup, Jens Gundesøn i Horsens, Knud Nielsøn _, Christen Nielsøn, Maren Nielsdatter i Echteskab med Niels Nielsøn Glad, Sahl: Jens Pedersøn Enche Johanne Nielsdatter, Else Nielsdatter i Echteskab med Mads Nielsøn, Kirsten Nielsdatter i Echteskab med Jens Lauridsøn, Karen Nielsdatter i Echteskab med  Søren Kieldsøn alle af Romdrup, Karen Pedersdatter i Echteskab med Jens Madsøn, Anne Pedersdatter i Echteskab med Laurids Christensøn, Sahl: Laurs Vognsøns Enche Kirsten Pedersdatter alle af Volsted, hvor da paa høje Herskabs og Rettens Vegne var mødt Niels Nielsøn af Lindenborg, som med sig hafde 2de Vurderingsmænd Rasmus Sørensøn og Jens Knudsøn begge af Dito Aschildrup, og blev da sat til Enchens Lausværge hendes Svoger Christen Nielsøn som sig Dito Værgemaal godvillig paattog, og blev da fremstillet 4 Advarselsmænd, Niels Jensøn Bøcher, Jens Jensøn og Peder Sørensøn af Aschildrup, sampt Peder Nielsen af Blenstrup, hvilke samtlige tilstode at de Lovlig til i Dag hafde indkaldt foranskreven dend Sahl: Mands Arvinger sig i Dag ved 10 slet her i Sterfboet at indfinde dennem, hver for sig eller deris Lausværge ved Skifte at være pasant, at Enhver nest Guds hielp kunde vider fares hvis lovlig og Ret kunder eragtiges og var da i Sterfboet ved Skiftet mødt og overværende indkaldte, Knud Pedersøn af Frær, Jens Gundesøn af Horsens og Knud Gundesøn af Aschildrup, at øvrige ind kaldte Arvinger som her betedes lovlig at være advaret og ej til Skiftet er mødt aconiv deris efter Lovens 5te Bogs 2 Cap 8 Art = pag=677. 
 +Der __ blev Skiftets forretning fore tagen og befandtis da Boens Indgiæld og Udgiæld som følger: 
 +(Herefter opregnes boets ejendele, idet huset gennemgås under følgende rubrikker: I Stuen, I Buret, I Kielderen, Paa Loftet, I Brøgerset, I et andet lidet Kammer, I Laden, I Gaarden, Qvæg og Bester, Rug Sæden i Marken. 
 +</WRAP>
  • alle/peterlangeland/422-423.1632831202.txt.gz
  • Last modified: 2021/09/28 12:13
  • by jlk